Κλασική λογοτεχνία Λειβαδίτης Neil Gaiman Ηλεκτρονικοί Αναγνώστες Jo Nesbo
  • Ηλεκτρονικοί Αναγνώστες

    Ο Κ. Σ. εξηγεί για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες...




    Αν και κάποτε φάνταζαν ως ένα παράξενο είδος ανάγνωσης ή ως μια πολυτέλεια, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες είναι πλέον διαδεδομένοι και στη χώρα μας. Πράγμα καθόλου παράξενο αν λάβει κανείς υπόψη του την πολύ προσιτή τιμή τους και την ευκολία που προσφέρουν.


    Τι ακριβώς είναι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης; Είναι μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί με μοναδικό σκοπό την ανάγνωση βιβλίων, οπότε δεν είναι ούτε tablet, ούτε κινητό τηλέφωνο όπως πολλοί νομίζουν. Αυτό που τα καθιστά διαφορετικά από tablets, κινητά και υπολογιστές, είναι ότι χρησιμοποιούν στην οθόνη τους τεχνολογία e-ink που σημαίνει ότι δεν εκπέμπουν ακτινοβολία όπως οι άλλες συσκευές, οπότε και δεν κουράζουν τα μάτια. Η τεχνολογία τους είναι τόσο προηγμένη που αν δείτε μια σελίδα σε βιβλίο και μία σε ηλεκτρονικό αναγνώστη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαφορές, αφού ο ηλεκτρονικός αναγνώστης εξομοιώνει τη σελίδα του βιβλίου με απίστευτα φυσικό τρόπο (χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, είναι λες και έχουν περαστεί σελίδες χαρτιού μέσα στην οθόνη). 


    Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά αφού μπορείτε να κάνετε τα πάντα, όπως ακριβώς όταν διαβάζεται ένα κανονικό βιβλίο: να γυρνάτε γρήγορα τις σελίδες, να κρατάτε σημειώσεις, να βάζετε σελιδοδείκτες, να υπογραμμίζετε. Επιπλέον ο ηλεκτρονικός αναγνώστης  υπερτερεί σε ορισμένα πράγματα: για παράδειγμα διαθέτει λεξικό (επιλέγετε μια λέξη και σας δίνει την εννοιολογική της σημασία, σε διάφορες γλώσσες), σας επιτρέπει να βρείτε μια λέξη ή φράση σε ολόκληρο το βιβλίο (κάνετε ένα απλό search, όπως π.χ. θα κάνατε στο Google). Κι αν αυτά τα προτερήματα δεν σας πείθουν, τότε σκεφτείτε και τα ακόλουθα: ο ηλεκτρονικός αναγνώστης είναι στο μέγεθος ενός βιβλίου τσέπης που σημάνει ότι άνετε τον κουβαλάτε παντού, είναι πανάλαφρος, μπορείτε να αποθηκεύσετε μεγάλο αριθμό βιβλίων, μπορείτε να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή το είδος και το μέγεθος της γραμματοσειράς, ενώ μπορείτε και να διαβάζετε άφοβα τη νύχτα όσο σκοτεινά κι αν είναι αφού οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες έχουν πλέον εσωτερικό φωτισμό οθόνης. 


    Ξέχασα να αναφέρω ότι οι τιμές των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή είναι χαμηλότερες, ενώ τίτλοι κλασικής λογοτεχνίας διατίθενται δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν. Επειδή οι συσκευές είναι συνδεδεμένες με το internet μέσω wi-fi, εύκολα κατεβάζει κανείς βιβλία είτε από online καταστήματα (απευθείας) ή από τους εκδοτικούς οίκους (μέσω υπολογιστή).Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα ήδη μετατρέπουν τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα νέα βιβλία τους σε ηλεκτρονική μορφή.


    Και εδώ παρουσιάζεται η μεγάλη απορία: ποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη να προτιμήσει κάποιος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τα καταστήματα διαθέτουν συγκεκριμένες μάρκες αναγνωστών, οι οποίοι δεν μπορούν (ακόμα) να συναγωνιστούν τους καλύτερους και, παραδόξως, είναι αρκετά ακριβότεροι (τις περισσότερες φορές). 


    Οι κριτικές και η προσωπική μου άποψη λένε ότι οι δύο κορυφαίοι αναγνώστες (τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο) είναι το Kobo Glo και το Kindle Paperwhite. Το πρώτο δεν είναι τόσο γνωστό στη χώρα μας, ενώ το δεύτερο είναι το πιο διαδεδομένο μιας και πρόκειται για προϊόν της Amazon. Και τα δύο τα παραγγέλνει κανείς εύκολα από το εξωτερικό και στοιχίζουν (μαζί με την αποστολή στην Ελλάδα) γύρω στα 120 ευρώ, εξευτελιστική τιμή αν κάποιος λάβει υπόψη ότι σε μαγαζιά στην Ελλάδα βρίσκει υποδεέστερους αναγνώστες με τιμές στα 300 ευρώ. Τώρα η διαφορά μεταξύ Kobo και Kindle είναι ότι το Kobo αναγνωρίζει και υποστηρίζει ελληνικά βιβλία (μιας και οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι τα εκδίδουν στην μορφή .epub) ενώ το Kindle υποστηρίζει μόνο βιβλία από το κατάστημα της Amazon (υποτίθεται ότι υπάρχει τρόπος μετατροπής των ελληνικών βιβλίων στη μορφή που αναγνωρίζει της Amazon, αλλά τονίζω ότι είναι παράνομος και, από ότι έχω ακούσει, απαιτεί μια διαδικασία). 


    Οπότε μην διστάσετε, προμηθευτείτε τον ηλεκτρονικό αναγνώστη σας, όποιος κι αν είναι αυτός! Φανταστείτε να κουβαλάτε ολόκληρη την βιβλιοθήκη σας με αγαπημένα σας βιβλία στο τσεπάκι σας ή στην τσάντα σας. Το μέγεθος είναι ιδανικό για ανάγνωση (αφήστε ότι μεγαλώνετε την γραμματοσειρά όσο θέλετε, αν και πραγματικά δεν υπάρχει λόγος) και επιπλέον μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να κατεβάσετε όποιο βιβλίο θέλετε. Όσον αφορά την τιμή, είναι απίστευτα μικρή και από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι φθηνότερα, σίγουρα θα εξοικονομήσετε χρήματα. Έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι οι κάτοχοι ηλεκτρονικών αναγνωστών διαβάζουν κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερα βιβλία από ότι αυτοί που τα προμηθεύονται στη φυσική τους μορφή. 

    Ακολουθούν δύο βίντεο που παρουσιάζουν τους δύο ηλεκτρονικούς αναγνώστες που προτείνω: Kobo Glo και Kindle Papwerhite:






    1 comments → Ηλεκτρονικοί Αναγνώστες

    1. Πράγματι κι εγώ από τότε που μου έκαναν δώρο τον πρώτο μου αναγνώστη (Thanks, Cat!) έχω διαβάσει πολλά περισσότερα βιβλία. Βολεύει πάααρα πολύ για ταξίδια γιατί πάντα είχα θέμα πόσα βιβλία να κουβαλήσω!

      Όμως τώρα έχω πάρει tablet και μπορώ να πω ότι με βολεύει ακόμα περισσότερο λόγω μεγαλύτερης οθόνης
      (αν και με πονάνε τα μάτια απ' το πολύ φως!)

    Post a Comment